Nedan presenteras föreläsare och kursledare för Fjällfest 2017 – sidan uppdateras kontinuerligt.

Johanna Davidsson

Möt sjuksystern, lillasystern och medsystern. Som kvinnlig äventyrare vill hon inspirera fler tjejer och kvinnor att ge sig ut på tur.

I mitten av november började Johanna skida från kusten på Antarktis, och på självaste julafton nådde hon Sydpolen ­ som snabbaste kvinna någonsin.

Men äventyret var inte slut där, efter ompackning vände hon och kajtade hela vägen tillbaka till kusten. Hör Johanna berättar om sitt drömäventyr, och om hur man med positivt tänkande kan komma riktigt, riktigt långt.

EMELIE FORSBERG

Möt skidalpinisten och en av världens främsta löpare och inspiratör!

Emelie Forsberg växte upp i norra Sverige där hon utvecklade sin passion för utomhussporter : skidåkning och klättring. Hon genomförde sin första tävling 2010, och har sedan dess nått snabbt framgångar i både Trail Running och Ski mountaineering. Hon har upprepande gånger vunnit både EM och VM i olika discipliner. Emelie karaktäriseras av sin otroliga styrka och uthållighet, hon är en inspirationskälla för både män och kvinnor över hela världen genom sin smittande passion och kärlek till livet och äventyret som hon dagligen visar upp.

Emelie kommer att under Fjällfest ta med er på en skidtur i högt tempo. Hon kommer även att föreläsa om sitt liv som en av Sveriges främsta äventyrare och atlet.

Lina Hallebratt

Ett halvt år till fots!

Vi är väldigt glada över att den charmiga turerskan Lina kommer tillbaka till Fjällfest i år och berättar om den senaste expeditionen i Kanada!
Pacific Crest Trail är en ca 4400 km lång vandringsled i västra USA som går från mexikanska gränsen i Kalifornien, genom Oregon ända upp till Kanada. Leden bjuder på allt från öken, djupa skogar, höga berg och vulkaniska toppar. Bergans ambassadör Lina vandrade under 150 dagar 2016 hela leden tillsammans med Henrik Lundbäck. Det här är hennes berättelse om törst, kyla och vind men framförallt om ett strålade humör och massor av turglädje.

Henrik Westling

Toppturarens gränser! (Foto: Mattias Frediksson)

Under de senaste åren har antalet toppturare ökat lavinartat. Hetsen kring skidorternas lössnö har i kombination med fantastisk utrustning gjort att allt fler söker sig allt längre bort. Jag startade min resa mot de mest avlägsna topparna för 30 år sedan på svartberget i Åre. Då kunde man åka ospårad lössnö där flera dagar efter ett snöfall. Några år senare var det dax att flytta till Åres baksida för att hitta orörd snö, och ytterligare några år senare fick man förflytta sig till Snasahögarna. Vart går gränserna i dag, och vad krävs för att nå dem? Henrik kommer att visa lite bilder och prata om de här ställena och den teknik och utrustning som krävs för att nå dit och tillbaka.

Emil Sergel

Adrenalin genom kameralinsen!

Emil Sergel jobbar som frilansfilmare och har producerat äventyrsdokumentärer för Red Bull, SVT, Outside Television och Epic TV för att nämna några uppdragsgivare.

Genom kameralinsen har han varit med på bergsbestigningar i Himalaya, djuprekord i Röda havet, expeditioner i polarområden och nära möten med hajar i Mocambique. Under föreläsningen väver Emil ihop anekdoter från sina expeditioner och ger dessutom sina bästa tips för outdoorfilmning. Både vad gäller filmutrustning men även storytelling. Det blir massor med häftiga filmklipp och konkreta exempel på vad man ska göra och vad man inte ska göra.

Mattias Tarestad

Lavinkunskap med den bäste!

Mattias tar er med ut på kombinerade turer med lavinclinics i snön där du får praktisk kunskap om hur du bör tänka kring säkerhet och överlevnad.

Johan Näslund

Skapare av PickALine

Skid- och topptursentusiast sedan barnsben och uppväxten i Jämtland gav en förkärlek till bergen som aldrig försvann. Efter en ingenjörsexamen i Uppsala gick flyttlasset tillbaka till Östersund för att börja jobba som IT-konsult, och framförallt, ha närheten till fjällen. För något år sedan började Johan fundera på hur han kunde kombinera två vitt skilda intressen; programmering och skidåkning. Resultatet blev PickALine, en applikation med skidkartor i 3D där användarna själva bidrar till innehållet. Lyssna på Johan och lär dig hur den kan vara till nytta och underlätta dina beslut på fjället.

Elle Nikishkova

Friluftsmatlagning med Elles Utemat!

Elle Nikishkova jobbar som vildmarkskock och driver företaget Elles Utemat. Elle jobbar med ekologiska och närproducerade råvaror men hämtar inspiration till sin matlagning från världens alla hörn. Under Fjällfest kommer hon att stå med sin Muurikka vid olika tillfällen och bjuda på riktiga godsaker.

Johan Ahlgren

Grundare av Protect Out Winters.

En plattform för olika initiativ som tar oss närmre visionen – en snösportvärld som tar ansvar för sin klimatpåverkan och aktivt påverkar andra delar av samhället i en hållbar riktning. Johan kommer tillsammans med kollegor att föreläsa om hur klimatet påverkar framtida vintrar, allt från specifika snödjup i olika anläggningar till hur klimatförändringarna påverkar säkerheten i fjällen, men även hur man själv kan minska sin klimatpåverkan när man njuter av snön.

David Samuelsson

Snöhjälte från Protect Our Winters som älskar att ta ut människor på fjällen.

David är civilingenjör i Teknisk Fysik med ett brinnande intresse för hållbarhet. Efter många snöfattiga vintrar i Göteborg har han nu flyttat till Jämtland för att studera till Vildmarksguide och rädda våra vintrar och i slutändan världen. David kommer tillsammans med kollegor att föreläsa om hur klimatet påverkar framtida vintrar.

Johnn Andersson

Grundare av Protect Our Winters.

Johnn kommer tillsammans med kollegor att föreläsa och ta med er på tur där inslag ges av hur klimatet påverkar framtida vintrar, allt från specifika snödjup i olika anläggningar till hur klimatförändringarna påverkar säkerheten i fjällen, men även hur man själv kan minska sin klimatpåverkan när man njuter av snön.

Sven X Olofsson

Dynafit-tur med vara brantåkningsteknik

Sven X Olofsson är en levande friåkningslegend som numer nästan uteslutande går på tur och rör sig uppför för egen maskin. Sven jobbar även som fjällguide både sommar som vinter och känner till fjället som handen i handsken. Följ med honom på en brantåkningstur där du får blandade tips och trick även för uppstigningen och vistelse i fjällmiljö.